Volgens een recent artikel in het AD en bij RTL Nederland gooit Nederland elke week ongeveer 86 miljoen maaltijden weg. Dat is maar liefst een vijfde van alle geproduceerde voeding. RTL Nederland Hoewel het percentage voedselverspilling sinds 2015 met zo’n 17 % is gedaald, blijft het doel dat in 2030 de verspilling gehalveerd wordt, vooralsnog buiten bereik, zo meldt de Rijksoverheid
De oorzaken zijn divers. Een deel ligt bij consumentengedrag en verwarring over houdbaarheidsdata. Daarnaast spelen inefficiënte processen in de keten een grote rol. Ook ontbreken er vaak systemen om reststromen goed te benutten.
Van overschot naar waarde
Een groot deel van de verspilling ontstaat niet bij de consument, maar eerder in de keten. Denk aan overproductie, een wisselende vraag of producten die nog prima zijn, maar toch worden weggegooid. Juist daar kan Mestro het verschil maken.
Samen naar een circulaire voedselketen
Met slimme data, automatisering en realtime inzicht helpt Mestro u om voedselstromen slimmer te beheren. Zo ziet u direct welke producten risico lopen om verloren te gaan. Door deze informatie kunt u sneller herverdelen of verwerken, in samenwerking met afnemers en verwerkers.
Op die manier behoudt u controle over kwaliteit, voorkomt u onnodige verspilling en draagt u actief bij aan een duurzamer voedselsysteem. Bovendien biedt Mestro inzicht in de impact van uw keuzes: hoeveel kilo’s voedsel en CO₂ u bespaart, én welke kostenreductie dat oplevert.
Voedselverspilling tegengaan begint met inzicht. En inzicht begint bij Mestro.
